Reactie op CPB-rapport: “Nu snel boter bij de vis om llo voor iedereen mogelijk te maken”

07-03-2019

De waarschuwing van de jongste economische CPB-analyse voor verdere scheefgroei moet niet aan dovemansoren gericht zijn. In reactie op het artikel in NRC zegt Ton Heerts, voorzitter MBO Raad: “Er is maar een manier om het vergroten van de kloof te voorkomen: zorgen dat vakmensen met onvoldoende aansluiting op de huidige arbeidsmarkt niet verder achterop raken. Daarom doe ik hier een beroep op de overheid om nu boter bij de vis te geven. Maak snel mogelijk dat iedereen kan beschikken over een eigen potje voor leven lang ontwikkelen.”

In het regeerakkoord heeft het Kabinet al afgesproken dat op een leven lang ontwikkelen (llo) een doorbraak moeten komen. “Dat dit niet van vandaag op morgen is geregeld, begrijpt iedereen. Het vraagt zorgvuldigheid en veel denkkracht,” zegt Ton Heerts. “Tegelijk gaan de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zo snel. Beroepen veranderen of verdwijnen. Ook lijken we de grootste economische groei wel achter de rug te hebben en dat zal ongetwijfeld z’n invloed hebben op de vraag naar specifieke typen vakmensen op arbeidsmarkt. Dat vraagt grote wendbaarheid en flexibiliteit van onze beroepsbevolking.”

Leven Lang Ontwikkelen

De CPB-analyse focust met name op de effecten op kwetsbare groepen. “Werkzoekenden, zzp’ers en flexwerkers hebben het meeste last van de snelle ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en dreigen verder achterop te raken, zeker als de economische omstandigheden veranderen. Meebewegen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Voor bij- of omscholing heb je gewoon simpelweg geld nodig. En dat heeft niet iedereen vanzelfsprekend op de bank staan.” De MBO Raad is al langer in gesprek met werkgevers, vakbonden en de overheid om zijn idee van leerrechten voor iedereen van de grond te krijgen.

Leerrechten als duurzame investering

Ook binnen SBB staat leven lang ontwikkelen en leerrechten hoog op de agenda van beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Heerts: “Doel is een potje met geld voor elk individu voor leven lang ontwikkelen. Over dat potje moet je kunnen beschikken vanaf het moment dat je een beroepsdiploma hebt behaald. Je kunt het inzetten om tijdens je arbeidzaam leven steeds met modules en certificaten bij te scholen in het beroepsonderwijs. Zodat je kunt beschikken over de nieuwste kennis of andere kennis.” Heerts ziet leerrechten ook als een duurzame investering. “Zo voorkomen we juist voor kwetsbare groepen dat zij langs de kant komen te staan en afhankelijk worden van uitkeringen. Dat heeft grote consequenties. In de eerste plaats voor de eigenwaarde van de mensen die het treft. In de tweede plaats laten we dan een groot potentieel aan broodnodige vakmensen onbenut. En op de lange termijn kost het de gemeenschap omgerekend in geld meer, dan het actief inzetten op investeren in het wendbaar houden van vakmensen.” 

 

Marije Hulsbosch

Marije Hulsbosch-Sizoo

Manager In- & Externe Communicatie / woordvoerder
06 - 5027 2673