Scholen willen ruimte voor extra kwaliteitsimpuls via burgerschapsagenda

22-02-2017

Wil het mbo een volgende stap maken om te komen tot hoogwaardig burgerschapsonderwijs, dan hebben scholen ruimte nodig de lopende initiatieven verder te ontwikkelen. Op die manier kunnen scholen, via de burgerschapsagenda van het mbo en het ministerie van OCW, extra inzetten op onder andere de professionalisering van burgerschapsdocenten en onderwijsteams. Het Netwerk burgerschap mbo ondersteunt de scholen bij de uitvoering van deze agenda. Dit schrijft de MBO Raad in een brief aan de Vaste Kamercommissie OCW. Op 22 februari staat een debat over burgerschapsvorming op de agenda van de Tweede Kamer.

Ton Heerts op een studiedag van het Netwerk burgerschap mbo.

Er bestaan veel misverstanden over het burgerschapsonderwijs in het mbo. Het wettelijk kader verplicht scholen burgerschapsonderwijs te verzorgen en politiek bewustzijn en kritische denkvaardigheden van studenten te stimuleren. Mbo-scholen voldoen aan deze wettelijke verplichtingen, constateerden de Onderwijsinspectie en KBA Nijmegen – Research Nederland in recente onderzoeksrapporten. Tegelijk stellen de onderzoekers dat de aanpak van het onderwijs meer planmatig zou kunnen.

Het is aan de scholen om op basis van hun eigen visie op burgerschapsvorming een passende vertaalslag te maken voor hun studenten. “Uit onderzoek blijkt dat mbo-scholen dit best lastig vinden,” zei MBO Raad-voorzitter Ton Heerts eerder deze maand. Docenten zijn soms onzeker over de keuzes die zij maken in het onderwijs. “De kaders zijn ruim en dat is goed, want de diversiteit binnen één school en tussen scholen is groot. Samen met OCW zetten we er op in scholen met hun docenten te ondersteunen in het maken van die vertaalslag, zodat iedere student díe vaardigheden kan doorontwikkelen die voor hem of haar het meest passend en betekenisvol zijn.”

marije hulsbosch

Marije Hulsbosch-Sizoo

Manager In- & Externe Communicatie / woordvoerder
06 - 5027 2673
Afbeelding Jetske Woudstra

Jetske Woudstra

Beleidsadviseur