‘Neem schoolkosten voor minderjarige studenten weg’

12-04-2016

Steeds meer mbo-studenten kunnen de schoolkosten niet betalen: hierdoor dreigt schooluitval, schrijft de Volkskrant vandaag. Met de afschaffing van de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten (WTOS) zijn ouders met een minimuminkomen van minderjarige studenten er maximaal 550 euro per jaar op achteruit gegaan. Op Radio 1 ging waarnemend voorzitter van de MBO Raad Rien van Tilburg in op de problematiek.

Geld - Afbeelding van  Mario Antonio Pena Zapatería, Flickr.com, CC-licentie
Afbeelding van Mario Antonio Pena Zapatería, Flickr.com, CC-licentie

“We weten niet precies om hoeveel studenten het gaat, maar we weten wel dat er vorig jaar zo’n 27.000 keer een beroep is gedaan op de WTOS,” verklaarde Van Tilburg. “Niet al deze studenten komen in de financiële problemen, maar landelijk gezien zijn het wel aanzienlijke aantallen. Per school gaat het vaak om schrijnende individuele gevallen. Een van de vijf speerpunten van de MBO Raad voor de komende verkiezingen is dan ook: neem de schookosten voor de minderjarige studenten weg.”
 
Vorige week publiceerde de MBO Raad vijf oproepen aan de politiek voor een toekomstbestendig mbo, met onder andere het verzoek de schoolkosten voor 16- en 17-jarige studenten te financieren, net zoals in het voortgezet onderwijs. Eerder dit jaar publiceerden Stichting Leergeld en studentenorganisatie JOB  een gezamenlijk pamflet, ondersteund door de MBO Raad en VNG. Hierin zetten zij de financiële situatie van minderjarige studenten op de kaart.