Arbeidsmarktcijfers bewijzen: Mbo-diploma meest gevraagd

30-10-2019

De kansen voor vakmensen met een mbo-diploma op de arbeidsmarkt zijn nog nooit zo groot geweest als in deze tijd. Dat blijkt uit onderzoek van de Intelligence group. UWV onderschrijft de conclusies van het onderzoek, meldt het Financieele Dagblad. Ton Heerts: “Fantastisch dat mbo’ers zeer gewild zijn. Niet alleen in de techniek en de zorg, maar ook in andere sectoren.”

Het onderzoek dat de Intelligence group deed in opdracht van de online vacaturesite Jobrapido wijst uit dat ongeveer vier jaar geleden de vraag naar mbo’ers begon aan te trekken. “Dat valt ongeveer samen met de omslag in de economie,” zegt Heerts. “De uitkomsten van het onderzoek bevestigen wat we natuurlijk ook al veel langer zien. De vraag naar goed opgeleide mbo’ers is dus ook online enorm.”

Wat nog niet eerder werd gezien is dat de online vraag naar mbo’ers sinds dit jaar andere onderwijsniveaus overstijgt. “Op basis van het onderzoek schrijft het FD schrijft dat bijna 50% van de online vacatures gericht is op mbo’ers. Vier jaar geleden lag dat echt anders. Het lijkt er dus op dat een mbo-diploma op dit moment meer waard is. Natuurlijk speelt de huidige conjunctuur daarbij een rol.”

Nette arbeidscontracten voor mbo'ers

Tegelijk is Heerts ook realistisch. “Het zijn nu gouden tijden voor mbo’ers. Maar dat is natuurlijk ook anders geweest. Vóór deze hoogconjunctuur sprak men nog niet zo trots over het mbo als nu. En het risico is natuurlijk groot dat bij een nieuwe recessie het weer omslaat. Daarom blijft scholing en ontwikkeling nodig ook na het behalen van een diploma. En natuurlijk nette arbeidscontracten voor mbo’ers.”

“Laten we met het bedrijfsleven samen waken voor een herhaling van de geschiedenis," vervolgt Heerts. "We hebben met elkaar bewezen de afgelopen jaren dat het mbo ertoe doet, dat we samen de vakmensen opleiden waaraan onze economie en samenleving voor een groot deel hun succes danken. Dat verplicht op het moment dat de economische wind uit een andere hoek waait. Het is daarom van belang dat we mbo’ers van alle leeftijden wendbaar houden op de arbeidsmarkt. Met de beste mogelijkheden voor een leven lang ontwikkelen. Dat geldt voor alle werkenden. En dat het mbo alle kansen krijgt van overheid en gemeenten om bij te dragen aan het opleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Die maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen we ook graag!”