CORONA-UPDATE: ‘Fantastisch dat de scholen weer voor alle studenten open kunnen’

14-01-2022

Per maandag 17 januari aanstaande kunnen alle mbo-studenten weer naar school. Dat heeft het kabinet bekendgemaakt. Adnan Tekin, voorzitter MBO Raad: “Dat is fantastisch nieuws, in de eerste plaats voor de studenten. De afgelopen weken van lockdown zijn echt zwaar geweest, we zijn blij dat het kabinet onze noodkreet van afgelopen week serieus heeft genomen.” Studentenorganisaties en onderwijsinstellingen pleitten woensdag in een brandbrief aan de regering voor het openen van het mbo en het hoger onderwijs.

Per maandag 17 januari kunnen de mbo-scholen de deuren weer openen voor fysiek onderwijs voor alle studenten. Scholen mogen de tijd nemen om een en ander in te regelen. Studenten en medewerkers zijn gebonden aan een aantal maatregelen. Nieuw is dat het dragen van mondkapjes voor iedereen (studenten en medewerkers) in de school verplicht is, overal en altijd, met twee heldere uitzonderingen: bij eten en drinken (als men een vaste zit- of staanplaats inneemt) en als het dragen van een mondkapje een belemmering vormt voor deelname aan dan wel verzorging van een onderwijsactiviteit. Dus ook in kantines, theorielessen en bij instructie. De mondkapjesplicht geldt vanaf dit weekend breed in de samenleving, dus vanaf maandag ook in en om de school. Daarnaast geldt het dringende advies dat studenten en medewerkers zich twee keer per week laten testen: daarvoor kunnen scholen testen blijven aanvragen. Ook de maximale groepsgrootte van 75 personen blijft van kracht. Inburgeraars zijn onder dezelfde restricties welkom op de roc’s.

Tekin deelt met het kabinet dat het openen van de scholen naast noodzakelijk ook spannend is. “Het aantal besmettingen neemt toe en zal door de opening van het onderwijs ongetwijfeld verder toenemen. Onze zorg blijft dus onverminderd uitgaan naar het creëren van een veilige werk- en leeromgeving voor iedereen. Ik doe dus ook een beroep op alle studenten en medewerkers in het mbo om zich aan de maatregelen te houden. De mondkapjesplicht kan natuurlijk best lastig zijn, maar laten we allemaal ons best doen ons eraan te houden. Voor onze eigen gezondheid en van iedereen om ons heen.”

Voor het mbo is het belangrijk dat diensten die gesloten waren ook weer opengaan. “Sportscholen, winkels, kappers… Voor onze studenten zijn we afhankelijk van veel stageplaatsen in deze branches. Geweldig dat ook zij weer open mogen. We werken graag met ze samen om de vakmensen van morgen op te leiden.” De voorzitter van de MBO Raad hoopt van harte dat andere sectoren zoals de horeca en de cultuursector snel de deuren kunnen openen. “In de eerste plaats omdat deze ondernemers ook weer aan de slag moeten kunnen. Zij geven onze samenleving zoveel ontspanning. Maar ook omdat onze studenten die voor de beroepen in deze sectoren worden opgeleid, graag hun stage écht op de werkvloer willen kunnen doen.”