In de Tweede Kamer: rondetafel over inburgering en integratie

25-03-2018

Welke ondersteuning hebben statushouders en asielzoekers nodig om te integreren en mee te doen op de arbeidsmarkt en in de samenleving? Deze vraag staat 26 maart centraal bij een rondetafelgesprek van de Tweede Kamer met onder andere wethouders en de stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Voorafgaand hebben de gespreksdeelnemers position papers opgesteld met aanbevelingen, goede voorbeelden en knelpunten bij inburgeringstrajecten.

Afbeelding van Tweede Kamer -JvL-, CC-licentie, Flickr.com
Afbeelding van Tweede Kamer -JvL-, CC-licentie, Flickr.com

Gemeenten krijgen volgens het regeerakkoord een belangrijke regierol bij de integratietrajecten voor nieuwkomers.  De gemeente Utrecht schetst in haar paper hoe het momenteel al samenwerkt met het mbo. Met een financiële bijdrage van de gemeente verzorgt ROC Midden Nederland geïntegreerde leerwerktrajecten waar jaarlijks 70 jongeren instromen. Deze jongeren combineren een opleiding in de techniek, detailhandel, horeca of zorg met werk en een inburgeringstraject. Het slagingspercentage ligt boven de 85% procent.

De MBO Raad heeft eerder gepleit om nieuwkomers meer mogelijkheden te bieden om scholing en werk te combineren. Op die manier kunnen zij hun kansen op een succesvolle deelname aan de arbeidsmarkt vergroten.

Het rondetafelgesprek is live te volgen via de website van de Tweede Kamer.

Afbeelding Jetske Woudstra

Jetske Woudstra

Beleidsadviseur
marije hulsbosch

Marije Hulsbosch-Sizoo

Manager In- & Externe Communicatie / woordvoerder
06 - 5027 2673