Elf mbo-scholen krijgen subsidie voor overstap mbo-hbo

09-11-2017

Bijna vier op de tien mbo 4-studenten stroomt direct of indirect door naar het hbo. Hun studiesucces ligt in het eerste jaar vrijwel gelijk aan die van havisten: 62 procent van de mbo-studenten gaat na het eerste jaar met een hbo-opleiding door in het tweede jaar van dezelfde opleiding, tegenover 64 procent van de havisten (Monitor Beleidsmaatregelen 2016-2017). Om de doorstroom van mbo-studenten naar het hbo extra soepel te laten verlopen, stelde het ministerie van OCW vorig jaar geld beschikbaar. De Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I) heeft nu bekendgemaakt welke mbo- en hbo-scholen in aanmerking komen voor de subsidie van de eerste aanvraagperiode.

Afbeelding van het Friesland College, Maartje Roos
Afbeelding van het Friesland College, Maartje Roos

De eerst periode voor subsidieaanvragen van mbo- en hbo-scholen ging 1 augustus dit jaar van start. Het budget lag op 4 miljoen euro. Een voorwaarde was dat scholen tenminste één van de studentenplannen uit de brochure Doorstroom mbo-hbo uitvoeren (zie Meer informatie). Door het grote aantal aanvragen heeft DUS-I deze niet allemaal kunnen toekennen. In totaal ontvangen 11 mbo- en 14 hbo-scholen een subsidie.

De tweede aanvraagperiode start op 1 januari 2018. Dan stelt het ministerie 7 miljoen euro beschikbaar. DUS-I raadt scholen aan vanwege de grote belangstelling voor de regeling de aanvraag vóór 1 januari 2018 klaar te zetten in het online aanvraagformulier. Vervolgens kunnen scholen op 1 januari vanaf 12:00 uur de aanvraag indienen.

Afbeelding Jetske Woudstra

Jetske Woudstra

Beleidsadviseur
Marije Hulsbosch

Marije Hulsbosch-Sizoo

Manager In- & Externe Communicatie / woordvoerder
06 - 5027 2673