OESO: Nederlandse jongeren leren vaak door

14-09-2018

In Nederland kiezen relatief veel jongeren ervoor om door te leren in het vervolgonderwijs: 28 procent van de twintigjarigen volgt een opleiding, terwijl het gemiddelde in andere OESO-landen op 14 procent ligt. Dit is mede te danken aan de sterke positie van het mbo: 68 procent van de Nederlandse jongeren kiest na de middelbare school voor een beroepsopleiding (mbo of hbo), terwijl het gemiddelde van de OESO-landen op 44 procent ligt. Dit concludeert de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in haar jaarlijkse rapport Education at Glance. In het rapport vergelijkt de OESO de onderwijsprestaties van de 36 rijkste landen ter wereld met elkaar.

Volgens MBO Raad-voorzitter Ton Heerts bewijst het nieuwste OESO-rapport het belang van een goede doorlopende leerlijn: “Om mee te komen op de huidige arbeidsmarkt, hebben jongeren én ouderen minimaal een startkwalificatie nodig. Voor jongeren is ons systeem succesvol. Het is voor de toekomst van belang dat we ons onderwijs inrichten zodat mensen die een herstart of doorstart op de arbeidsmarkt willen maken zich in het onderwijs verder kunnen ontwikkelen.”

Het Nederlandse mbo staat internationaal goed op de kaart, blijkt uit de OESO-rapportage. Nederland investeert ook veel in onderwijs. Zo draagt bedrijfsleven 40 procent van de kosten van het beroepsonderwijs. Het OESO-gemiddelde ligt op 8 procent. Heerts: “Dit is een logisch gevolg van de intensieve samenwerking van mbo-scholen met de regionale arbeidsmarkt. Dit gebeurt onder andere via de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven.”

Tot slot merkt de OESO op dat het opleidingsniveau van ouders in Nederland bepalend is voor het onderwijspad van hun kinderen. Leerlingen met tenminste één hoogopgeleide ouder gaan vaker naar het havo of vwo en stromen vaker door naar de universiteit.

Veronique Feijen

Veronique Feijen

Beleidsadviseur - Policy advisor
Marije Hulsbosch

Marije Hulsbosch-Sizoo

Manager In- & Externe Communicatie / woordvoerder
06 - 5027 2673