Opening inschrijving VET Skills Week 2017

20-09-2017

In 2016 organiseerde de Europese Commissie voor het eerst de VET Skills Week. In deze promotiecampagne vonden in heel Europa diverse activiteiten plaats om het economische én sociale belang van het beroepsonderwijs te laten zien. Grote en kleine bedrijven en mbo-scholen in heel Europa deden hieraan mee, net als bestuurders en politici (eurocommissarissen, nationale onderwijsministers, Europarlementariërs). Ook dit jaar kunnen mbo-scholen op diverse manieren weer deelnemen aan de VET Skills Week. Bijvoorbeeld door mee te doen aan internationale wedstrijden of door eigen evenementen in de periode september – december te registreren op de website van de Europese Commissie.

Afbeelding van studenten van het Friesland College (Maartje Roos)
Afbeelding van Maartje Roos, Friesland College

Er zijn vijf goede redenen voor scholen om deel te nemen aan de VET Skills Week en activiteiten te registreren op de website van de Europese Commissie.

 1. Profilering van de school als internationaal georiënteerde organisatie

  Een internationaal aanbod van vakinhoudelijke kennis, stages, en taalkennis verhoogt de onderwijskwaliteit en helpt een school om zich naar ouders, toekomstige studenten en leerbedrijven te onderscheiden. De VET Skills Week biedt scholen de gelegenheid uit te dragen welke internationale faciliteiten het te bieden heeft.

   
 2. Bijdragen aan een positief imago voor beroepsonderwijs in Europa

  Nederland wordt, mede vanwege de lovende rapporten van de OESO, beschouwd als een ‘good practice’ in Europa, met kwalitatief zeer sterk beroepsonderwijs. Voorbeelden van activiteiten van scholen versterken en concretiseren dit beeld. Hoe positiever het beeld van mbo in Europa, hoe sterker de positie van de sector in de onderhandelingen over Europese middelen en subsidies.

   
 3. Zichtbaarheid van de eigen organisatie binnen Europa

  Deelname aan wedstrijden en registratie van activiteiten is zichtbaar op de Europese website, in nieuwsbrieven en andere internationale publicaties in mbo-netwerken (OESO, Cedefop, ILO, etc). Een geringe tijdsinvestering kan kansen opleveren voor samenwerking en profilering bij deze internationale organisaties.

   
 4. Extra pr voor de studenten, medewerkers en school

  Net zoals EuroSkills/WorldSkills en de Ambassadeurscampagne van Dit is mbo, biedt de VET Skills Week een kans om studenten en de school in het zonnetje te zetten. Genomineerden voor de top drie kunnen een dagje uit naar Brussel winnen.

   
 5. Gebruikmaken van een sterk merk

  De Europese VET Skills Week heeft een formeel logo. Activiteiten die scholen registreren in het kader van deze week, kunnen dit logo gebruiken.

Welke awards zijn er?

De Europese Commissie heeft ook diverse prijzen in het leven geroepen die aan het einde van de VET Skills week worden uitgereikt. Voor mbo-scholen zijn vooral de onderstaande awards interessant:

 1. CEDEFOP Photo Award

  Hier zijn twee prijzen te winnen voor groepjes van mbo studenten die in een serie foto’s laten zien wat het beroepsonderwijs voor hun betekent.
 2. Innovative VET Provider Award

  Prijs voor een mbo-school die aantoonbaar heeft bijgedragen aan innovatie en excellentie in het beroepsonderwijs.
 3. European Alliance for Apprenticeships (EAfA) Awards

  EAfA Awards worden uitgereikt aan studenten (apprentices), docenten en bedrijven voor uitmuntende prestaties.
Veronique Feijen

Veronique Feijen

Beleidsadviseur - Policy advisor
marije hulsbosch

Marije Hulsbosch-Sizoo

Manager In- & Externe Communicatie / woordvoerder
06 - 5027 2673