Schoolkosten en keuzedelen

25-01-2017

Het doorberekenen van kosten voor keuzedelen is onder bepaalde voorwaarden toegestaan. De school moet er voor zorgen dat voor een opleiding voldoende aanbod beschikbaar is van keuzedelen waaruit een student kan kiezen waarvoor geen additionele kosten berekend worden. In een onlangs gepubliceerd artikel van Herziening mbo wordt dit uitgelegd.

De regels

In de mei-brief uit 2012 staat dat een school de kosten moet dragen voor al het onderwijs en de examinering van een opleiding die noodzakelijk is voor het behalen van het desbetreffende diploma. Keuzedelen maken onderdeel uit van de beroepsopleiding en vallen daarom ook onder deze regel. Er zijn twee varianten waarbij extra kosten in rekening gebracht kunnen worden:

  • Keuzedelen die net iets extra’s (een zogenoemd ‘upje’) bieden ten opzichte van de kosteloze variant mogen op basis van vrijwilligheid kosten met zich meebrengen. Dit keuzedeel moet dus ook gevolgd kunnen worden zonder dit ‘upje’.
  • Keuzedelen waarbij het gezien de uitvoering onmogelijk is een variant aan te bieden die kosteloos is. 

Kortom, een school mag dus extra kosten in rekening brengen voor keuzedelen, maar alleen wanneer is voldaan aan de minimale variant van de aanbodverplichting van keuzedelen door voldoende keuzedelen zonder additionele schoolkosten-verplichtingen aan te bieden.