Studiereis Gezonde School naar Schotland

20-05-2015

Weten hoe Schotland aandacht besteedt aan ‘health and wellbeing’ in het onderwijs? Wat zijn de successen en valkuilen van het ‘curriculum for excellence? Wat leren wij hiervan? Dat en meer ervaart u tijdens de studiereis Gezonde School naar Glasgow in Schotland van 20 tot en met 24 september 2015. 
Schotland is één van de Europese landen die al een stap verder is dan wij met het formuleren en uitvoeren van een nieuw curriculum met daarbinnen aandacht voor ‘gezondheid en welbevinden’. De studiereis heeft dit land dan ook als bestemming, omdat het een zeer bruikbaar voorbeeld levert van de wijze waarop het thema ‘gezondheid en welzijn’ is geïntegreerd in het onderwijs.

Schots curriculum

In 2012 is het nieuwe ‘curriculum for excellence’ ingevoerd, met ‘health and wellbeing’ als één van de zes ontwikkelingsdomeinen. Het nieuwe curriculum vormt één van de onderdelen van het Schotse beleid dat gericht is op het terugdringen van ongelijkheid in de hele samenleving. Ook de samenhang tussen onderwijs en zorg en andere beleidsterreinen in Schotland is een innovatief voorbeeld voor de Nederlandse Gezonde School-aanpak.

Onderwijsagenda SBGL

Sinds 2012 werken de PO-Raad, VO-raad en MBO Raad via de Onderwijsagenda Sport, Bewegen en een Gezonde Leefstijl (SBGL) succesvol aan structureel gezondheidsbeleid op po-, vo- en mbo-scholen. In de landen rond Nederland zijn goede voorbeelden van de manier waarop zij de Gezonde School-aanpak in de alledaagse onderwijspraktijk toepassen. Het levert ons inspiratie op over de toekomst van het onderwijs in Nederland ‘#onderwijs2032’ om leerlingen/studenten optimaal voor te bereiden op hun toekomst. Daarom organiseert de Onderwijsagenda SBGL deze studiereis.

Wie?

Tot de doelgroep voor deelname aan de studiereis behoren: bestuurders, schoolleiders en docenten van po-, vo- en mbo-scholen en medewerkers van landelijke en regionale organisaties.

Aanmelden

De deelnameprijs bedraagt € 1.995,- (inclusief btw) op basis van vroegboekkorting tot 1 juli 2015.