Succesvolle eerste landelijke studiedag Netwerk burgerschap mbo

26-10-2016

Bijna 250 waren op 14 oktober in Ede aanwezig op de eerste landelijke studiedag van het Netwerk burgerschap mbo. Zij kregen een interessant programma voorgeschoteld met werksessies, flitssessies en een heuse theatervoorstelling.

De studiedag van het Netwerk burgerschap mbo kende een knallende opening met een optreden van theatergroep Drang. Daarin werden de aanwezigen meegenomen in de levens van zes jonge mensen. Tijdens het optreden passeerde een keur aan onderwerpen de revue, zoals pesten, uitgesloten worden, seksuele intimidatie en groepsdruk.

Verbindingen leggen

Vervolgens nam dagvoorzitter Thomas van Zijl, journalist bij BNR Nieuwsradio het woord. Van Zijl vroeg Alet van Leeuwen, projectleider van het Netwerk burgerschap mbo, over het doel van haar netwerk. "Ik wil verbindingen leggen tussen docenten, scholen en organisaties op het gebied van burgerschap. Want kennis delen is ook kennis vermeerderen", benadrukte de projectleider in het bijzijn van alle aanwezigen.

Actieve inbreng

De rest van de dag volgden de deelnemers interactieve werksessies waarbij een actieve inbreng werd gevraagd, en flitssessies. Tussen de middag bezochten de deelnemers de informatiemarkt, waar 26 organisaties zich presenteerden en informatie verstrekten.

Handreiking kritische denkvaardigheden

De studiedag werd afgesloten met de lancering van de ‘Handreiking kritische denkvaardigheden’. Deze handreiking is in opdracht van de MBO Raad samengesteld door CINOP en ecbo in nauwe samenwerking met het Netwerk burgerschap mbo. De bijbehorende brochure werd uitgereikt aan Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad, en aan Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 & 5 mei. Verbeet vertelde dat het Nationaal comité zich meer dan voorheen gaat richten op mbo-studenten. Heerts onderstreepte nogmaals het belang van burgerschap in het mbo: "Het wordt wel eens een zachte waarde genoemd, maar voor de MBO Raad is burgerschap juist een harde waarde van het mbo." Aan het eind van de dag kregen alle deelnemers de brochure mee naar huis.

Aansluiten bij het Netwerk burgerschap mbo

De Handreiking kritische denkvaardigheden is te vinden op de website van het Netwerk burgerschap mbo. Wilt u zich ook aansluiten bij het netwerk? Stuur dan een e-mail met naam, school, functie en contactgegevens naar burgerschapmbo@mbodiensten.nl.

Studiedag Netwerk burgerschap mbo 2016

Interview Pieter Baay Studiedag Netwerk burgerschap mbo 2016