Terugblik op school- en branchebezoeken: Specialistisch Vakmanschap en samenwerking onderwijs en bedrijfsleven

15-01-2018

Hoe werken mbo-scholen per bedrijfstak samen met de regionale arbeidsmarkt? In het schooljaar 2017/2018 bekijkt MBO Raad-voorzitter Ton Heerts hoe de onderwijspraktijk aansluit op het bedrijfsleven. In december 2017 stond de sector Specialistisch Vakmanschap centraal. Deze vierde serie bezoeken is op 20 december afgesloten met een werkgeversdiner.

Nimeto lanceert innovatiemodel
Nimeto Utrecht is een vakschool voor creatieve ruimtemakers. Zo’n 1.350 studenten vanuit met name Midden- en Zuid-Nederland volgen er opleidingen in Vormgeving en Styling, Creatieve Techniek of Vastgoed en Makelaardij. Nimeto is gestart met een nieuwe opleiding: signmaking en wayfinding. Onlangs heeft de vakschool een nieuw opleidingsmodel gelanceerd: het innovatiemodel van Nimeto. Doel hiervan is om innovaties in de wereld om ons heen op te sporen en te vertalen naar concrete onderwijsideeën die passen bij ‘ruimte maken’.
Bij het schoolbezoek van Ton Heerts waren eveneens Tweede Kamerlid Zahari El Yassini, VVD woordvoerder, geboren in Utrecht, en Nuffic-vertegenwoordiger aanwezig. Dit zorgde tijdens de rondgang langs restoratieschilderen, tentoonstellingsbouw, ruimtelijke vormgeving en signmaker voor interessante gesprekken en een aangename dynamiek.

Nimeto schoolbezoek Ton
Ton Heerts gaat bij Nimeto in gesprek met studenten restoratieschilderen.

Dutch HealthTec Academy voor gezondheidstechniek
De Dutch HealthTec Academy te Utrecht is onderdeel van MBO Amersfoort. DHTA is de mbo-school voor gezondheidstechnische opleidingen op het gebied van: horen, zien, lachen en bewegen. Denk aan audicien, opticien, tandtechnicus en orthopedisch technicus. De nieuwste opleiding is die voor shoe developer. De school heeft een groot aandeel bbl-studenten. Tijdens het schoolbezoek was er een nadere kennismaking met docenten en studenten optiek. De aanwezigen spraken een Syrische vluchteling die een verkorte bbl-opleiding doet. Deze student heeft – niet ongebruikelijk voor DHTA studenten - een reistijd van vier uur per dag. Aanleiding voor de VVD woordvoeder of hij iets kan doen zodat deze student, en anderen met een lange reistijd, woonruimte in de buurt van zijn school kan krijgen. 
Kenmerkend voor opleidingen in specialistisch vakmanschap is dat alle examens worden ontwikkeld in samenwerking met docenten. De DHTA opleidingen opticien, audicien en MSMH zijn aangesloten bij stichting Soesv, onderwijs en examens voor Specialistisch vakmanschap, om het ontwikkelen van onderwijs en examens efficiënter in te steken, maar ook is daarmee de validatie van de examens geborgd.

Voor een impressie van opleidingen bij DHTA, zie onderstaand Youtube filmpje.

Specialistisch vakmanschap - samenwerking onderwijs en bedrijfsleven

Hout- en Meubileringscollege: focus op digitale werkvoorbereiding
Het Hout- en Meubileringscollege is een zelfstandige mbo vakschool met vestigingen in Amsterdam en Rotterdam en 3.800 studenten in totaal. Het HMC leidt bijvoorbeeld op tot meubelmaker, interieuradviseur, creatief vakman, verkoper wonen, timmerman, woning- of meubelstoffeerder en pianotechnicus (de enige opleiding in Nederland).
Gedurende het bezoek aan de vestiging Amsterdam ging het gezelschap langs bij de opleidingen creatief vakman, meubel stofferen en pianotechniek. De MBO Raad-voorzitter werd geraakt door de passie van de  HMC’ers. Zie artikel van HMC.
Ondertussen werd duidelijk dat robotisering niet alleen banen kost, maar ook creëert. Een goed vak leren in combinatie met digitale werkvoorbereiding is de toekomst. Het regeringsbesluit om 100 miljoen euro te besteden aan het stimuleren van techniek in het vmbo is hiervoor een extra impuls. Andere zaken die de revue passeerden zijn het intern begeleiden van studenten, de hoeveelheid keuzedelen in relatie tot aansluiting op het mkb en vroegtijdig schoolverlaten.

 

btg sv, meubelbewerking,
Tweet van HMC mbo vakschool 19 dec 2017: Dit is specialistisch vakmanschap! #stofferen @TonHeerts @MBORaad @Ditismbo
marije hulsbosch

Marije Hulsbosch-Sizoo

Manager In- & Externe Communicatie / woordvoerder
06 - 5027 2673