Vragen en antwoorden over stoppen Studers: wat nu?

22-02-2023

Leverancier van studiematerialen Studers maakte bekend te stoppen met zijn diensten voor het mbo. Per direct is het niet meer mogelijk om bestellingen te plaatsen via de website. Het is duidelijk dat deze stap een enorme impact heeft op een heel groot aantal scholen en studenten. De MBO Raad en MBO Digitaal hebben de impact van deze ontwikkeling in kaart gebracht. Scholen zijn verzocht scholen om informatie te verstrekken over wat deze stap van Studers betekent voor hen en de studenten. In dit artikel worden de belangrijkste vragen beantwoord. Nieuw vragen kunnen worden gemaild naar m.dietzenbacher@mbodigitaal.nl.

Digitale licenties via Bundle (onderdeel Studers)

Bundle stopt per 1 mei. Kunnen de studenten daarna nog bij hun digitale licenties?

We voeren gesprekken met Studers om Bundle tot aan de zomervakantie in de lucht te houden. Lukt dat niet, dan zijn er twee opties:

 • De school is inmiddels aangesloten bij MBOwebshop.nl, de student kan daar met zijn/haar schoolaccount inloggen en alle (door)lopende licenties ‘ophalen’. Voorwaarde is wel dat de student de licenties heeft besteld met het schoolaccount (via de Educatieve Content Keten). Inloggen is voldoende; er hoeft nog geen lijst voor de student gereed te staan.
 • De school is (nog) niet aangesloten bij MBOwesbhop.nl: de student dient met zijn/haar schoolaccount in te loggen op de website van de uitgever van de licentie.

UPDATE 22-2: BUNDLE BLIJFT IN GEBRUIK TOT AAN DE ZOMERVAKANTIE. EEN DATUM IS NOG NIET BEKEND.

De student heeft zijn/haar licenties niet via Studers aangeschaft, maar gebruikt ze wel via Bundle. Wat dan?

 • Alle aangeschafte licenties blijven toegankelijk voor de student. Afhankelijk van de wijze waarop de uitgever de activatie van de licentie heeft vorm gegeven is er een specifieke inlog- of activatiemethode voorhanden. Hieronder volgt een nadere uitleg over de verschillende situaties.
 1. Als een elders gekochte licentie voldoet aan de ECK-eisen en de school is aangesloten bij MBOwebshop.nl, kan de student de licenties daar automatisch ophalen.
 2. Als de aangeschafte licentie voldoet aan de ECK-eisen en de school is (nog) niet aangesloten bij MBOwebshop.nl, kunnen studenten met hun schoolaccount inloggen op de website van de betreffende uitgever.
 3. Als een elders gekochte licentie niet voldoet aan de ECK-eisen kan de student deze direct starten via de website van de uitgeverij. Door in te loggen op de website van de uitgever kan de student de activatiesleutel zien en daarna invoeren.

Kan de student die er voor kiest nu zijn/haar digitale licentie rechtstreeks bij de uitgever aan te schaffen, volgend studiejaar via MBOwebshop.nl bij zijn/haar digitale leermiddelen komen?

 • Dat kan alleen als de student de bij de uitgever gekochte licentie heeft gekoppeld aan het schoolaccount! Is dat niet gebeurd, dan kan alleen de uitgever deze omzetten naar het schoolaccount. De school kan de student daarin ondersteunen door ervoor te zorgen dat de ECK-licentie op de leermiddelenlijst staat. Uitgevers bieden namelijk soms ook ‘gewone’ licenties aan.

Overige vragen

Studers heeft geen webshop meer, hoe kunnen studenten de accounts van Stichting Praktijkleren bestellen en activeren?

 • Studenten met een geactiveerd account kunnen gewoon gebruik blijven maken van de licenties van SPL op de manier die ze gewend zijn.
 • De student die nog geen (geactiveerd) account heeft, kan contact opnemen met de ICT Helpdesk van SPL. Zij zijn ook telefonisch bereikbaar via 085 07 38 400. Zie hier ook het nieuwsbericht van SPL.

Hoe kunnen studenten nu makkelijk hun leermiddelenlijst vinden en bestellen?

 • Er zijn meerdere mogelijkheden om direct bij verschillende uitgevers jouw leermiddelen te bestellen, maar ook bijvoorbeeld via bol.com. Dit kan via een tool waarmee je meerdere leermiddelen in een keer kan vinden en bestellen.
 • Met een lijst met de ISBN- of EAN-nummers kunnen studenten tot 30 producten gelijktijdig invoeren. Er ontstaat dan een lijst met alle artikelen die in het winkelmandje geplaatst kunnen worden. Ook biedt BOL.com de mogelijkheid om tweedehands boeken aan te schaffen via aangesloten handelaren.
 • Niet alle educatieve uitgeverijen bieden hun leermiddelen aan via BOL.com. Er staat op BOL.com dan een melding dat het product niet leverbaar is. Dit wil niet zeggen dat het leermiddel ‘uitverkocht’ is, maar dat BOL.com deze niet kan leveren. Bestellen via de webshop van de uitgever is dan meestal wel mogelijk.
 • De digitale leermiddelen zijn echter niet automatisch te ontsluiten in Bundle (IDP first). Studenten krijgen van de uitgever informatie over het activeren met een voucher of activatielink. Hierna zijn deze om te zetten naar een schoolaccount (IDP Last) waarmee de licenties straks ook vindbaar zijn bij MBOwebshop.nl.

Bij Studers konden studenten gebruikte boeken terug verkopen. Waar kan dat nog meer?

Studenten kunnen hun gebruikte boeken ook verkopen op openbare platforms zoals:

LET OP!: Controleer vooraf altijd de betrouwbaarheid van deze en andere verkoopplatforms.

Studers kan nu geen duidelijkheid geven over de terugbetaling van niet geleverde boeken. Waarom is dat?

Studers geeft aan de volgende stappen te zetten:

 • Eerst zorgen dat alle openstaande bestellingen nog uitgeleverd worden mits leermiddelen nog leverbaar zijn. Dit wil Studers in maart afgerond te hebben.
 • Daarna inventariseren welke studenten en scholen nog recht hebben op terugbetalingen en deze afhandelen. Studers wil deze stap voor juni afgerond te hebben.
 • Studers geeft aan geen financiële problemen te hebben die correcte afhandeling in de weg staan. De organisatie wijt de problemen hoofdzakelijk aan verschillende computersystemen waardoor de

Hoe werken scholen, uitgevers en distributeurs samen om te zorgen dat er bij de start van het nieuwe studiejaar voldoende leermiddelen beschikbaar zijn?

 • Vanwege de productietijd van leermiddelen voor uitgevers (twee maanden) en de start van het nieuwe studiejaar moeten uitgevers medio mei weten welke leermiddeleden nodig zijn en in ongeveer welke hoeveelheden.
 • Scholen geven dat bij de scholen aan op basis van hun leermiddelenlijsten (prognoses).
 • Uitgevers gaan vervolgens over tot productie en distributeurs en andere verkopers reserveren vervolgens leermiddelen voor hun klanten. Dat doen ze op basis van de prognoses op de leermiddelenlijsten.